Tratamente Naturiste

Fii natural, fii sănătos!

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele

Resveratrol

Resveratrolul (3,5,4’-trihidroxistilben) este o fitoalexina naturala produsa in cantitati variabile de diverse plante, cele mai mari concentrantii fiind gasite in struguri sau alte parti ale vitei de vie, arahide (Arachis hypogea) si Fallopia japonica, in diverse specii de Vaccinum, dar si in alte plante ca raspuns la diverse injurii produse plantelor, iradiere cu ultraviolete sau infectii cu fungi.

Resveratrolul a fost identificat pentru prima data in 1940 ca si constituent al extractului de radacina de Veratrum grandiflorum si mai apoi din in radacina de Fallopia japonica (sau Polygonum cuspidatum, cum ii mai spune). Aceasta din urma se foloseste de mult timp in medicina traditionala japoneza si chineza. In 1976 resveratrolul a fost identificat si in coaja strugurilor. Aceasta contine intre 50 si 100 mg resveratrol per gram, in timp ce concentratia resveratrolului in vin variaza intre 0,2 si 7,7 mg/l.

Prin studiile efectuate s-a dovedit ca resveratrolul inhiba proliferarea unei game largi de celule canceroase, incluzand leucemii, cancer de san, cancer de colon, cancer de pancreas, de stomac, de prostata, ovar, plaman, de col uterin, ficat si melanom.

Resveratrolul induce apoptoza atat pe calea de tip I (mediata de receptori), dependenta de caspaza 8, cat si pe calea mitocondriala, de tip II, dependenta de caspaza 9.

Din punct de vedere al biodisponibilitatii, resveratrolul se absoarbe rapid si se acumuleaza in ficat. Lancon si colaboratorii sai au studiat absorbtia si efluxul de resveratrol pe celule hepatice de tipul HepG2 (hepatoblastom). S-a gasit ca resveratrolul este rapid conjugat si metabolizat in opt ore si formeaza doi metaboliti: mono si disulfat de resveratrol.

Bishayee si colaboratorii au evaluat efectul resveratrolului asupra carcinogenezei hepatice. Au descoperit ca resveratrolul exercita efecte hepatoprotectoare prin inhibarea proliferarii celulelor canceroase si prin inducerea apoptozei.In ceea ce priveste apoptoza, concluzia lor a fost ca resveratrolul scade expresia genei pentru Bcl-2 si creste expresia genei pentru proteina Bax.

Delmas si colaboratorii au studiat efectul resveratrolului asupra celulelor canceroase hepatice de tipul Fao si HepG2. Au observat o intarziere sau o anulare a intrarii celulelor in mitoza, cele mai multe celule ramanand blocate in faza S sau G2 a ciclului celular.

Efectul anti-invaziv al resveratrolului nu este legat de cel antiproliferativ; el se datoreaza activitatii anti-oxidative. Kozuki si colab. au demonstrat ca 100 sau 200 uM de resveratrol inhiba proliferarea celulelor heaptice canceroase de tipul AH109A, dar este suficienta o cantitate de 25 uM de resveratrol pentru a inhiba invazivitatea acelorasi celule.

Yu si colab. au studiat efectul anti-invaziv al resveratrolului si efectul sau asupra expresiei matrix metaloproteinazei 9 (MMP-9) mediata de factorul alfa de necroza tisulara (TNF-alfa). Expresia acestei matrix metaloproteinaze este necesar sa fie crescuta in zona in care se dezvolta celulele canceroase pentru ca acestea sa poata invada tesuturile invecinate. De aceea ne straduim sa gasim substante care sa inhibe MMP-9 sau substantele care duc la cresterea exprimarii sale, cum ar fi TNF-alfa. Yu a descoperit ca resveratrolul inhiba TNF-alfa si factorul nuclear kB (NF-kB).

Ma si colab. au studiat efectul resveratrolului asupra membranei mitocondriale si a morfologiei celulelor HepG2. Rezultatele au aratat ca la doze mai mari rezveratrolul poate cauza cresteri bruste ale potentialului de membrana mitocondriala. Au concluzionat ca efectele proapoptotice si antiproliferative se datoreaza si modificarilor potentialului membranar mitocondrial.

Stervbo si colab. au gasit ca resveratrolul inhiba sinteza de ADN in celulele canceroase hepatice; mai mult, au observat cresterea dimensiunilor nucleului si a granularitatii in fazele G1 si S ale ciclului celular. Toate acestea duc la intrarea in apoptoza a celulelor canceroase respective.

Efectul resveratrolului asupra asupra proliferarii celulelor canceroase si a comunicarii intercelulare prin jonctiunile gap dintre ele a fost studiat de Yan si colectivul. Au vazut ca celulele canceroase sunt blocate in faza S, s-a inhibat sinteza de ADN si celulele au intrat in apoptoza. Numarul jonctiunilor gap a crescut dupa tratamentul cu resveratrol, ceea ce sugereaza rolul chemopreventiv al acestuia.

Miura a aratat ca resveratrolul din dieta poate inhiba metastazele cancerului de ficat, efect datorat inhibarii producerii de radicali liberi de catre procesele stresului oxidativ.

Doze si efecte adverse. Dozele pot varia de la 1500 mg pana la 5 g/zi, luate in trei prize. La pacientii cu cancer de ficat recomandam 5 g/zi, cu scaderea dozei daca se observa efecte adverse. Nu se cunoaste ca resveratrolul sa aiba efecte adverse, dar pana acum nu au foast realizate decat cateva studii clinice. S-a constatat ca doze de 5 g /zi (mai mult decat se recomanda terapeutic) nu au determinat efecte adverse.

Interactiuni cu medicamentele. Contraindicatii. Resveratrolul inhiba agregarea plachetara, de aceea doze foarte amri de resveratrol pot creste, teoretic, riscul aparitiei sangerarilor, in special atunci cand se administreaza impreuna cu medicamente antiagregante, anticoagulante (warfarina, clopidogrel. dipiridamol) sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, paracetamol, ibuprofen).

Nu se cunosc efectele asupra fatului sau mamei daca este administrat la mae insarcinate sau care alapteaza, de aceea nu-l recomandam.

 

Translate

Cauta in site


Contact Dr. Dorian:
retetenaturale [at] yahoo.ro